Friday, June 21, 2013

HOME SWEET HOME

Kami telah berpindah ke Takasuma Danchi 3 minggu lepas. Danchi tu maksudnyer apartment. Ini kira mcm umah DBKL kalo kat Msia. Khas utk mereka yg berpendapatan rendah shj. Tapi yg bezanya, sewa adalah berdasarkan pendapatan terkini (setiap 6 bulan kena bagi penyata pendapatan). Aku dlm kategori org yg takde pendapatan krn aku student... tak bekerja.
So, sewa umah kami paling rendah sekali bagi danchi nie iaitu 28,300 yen sebulan. Kalo kat luar.... umah mcm nie dlm 70,000 yen. Setiap bulan kena bayar 4,500 yen utk parking kete & servis apartment 1500 yen. Semua sekali 34,300 yen sebulan.
Tapi aku boleh mohon 75% diskaun selepas sebulan duduk sini sbb aku tak bekerja. So, aku cuma perlu bayar 7,075 + 4,500 (parking) + 1,500 (servis) = 13,075 yen sebulan bersamaan dgn RM470. Mmg berbaloi.... Umah aku kat blok 1... cuba tgk gambar tu...
Umah kami kat belakang tu.... Sebelah Sungai Tataragawa. 3DK iaitu 3 rooms, 1 dining, & 1 kitchen. Kira bertuah sgt lah dpt umah 3DK nie sbb biasanya org dpt umah 2DK jer....Kat sini tak ramai sgt foreigner yg tinggal. Aku sorang jer org Msia yg duk sini. Indon ader sorang, Bangla ader 2 org, Vietnam 1 org & China rasanya ramai sikit. Danchi nie ader 12 blok. Aku duk blok no. 1... depan sekali....
Ini Jambatan Najima-Fukuoka yg dibina pd tahun 1933...
Ini depan blok kami... Senang jer nk cari sbb blok 1 betul2 depan pintu masuk.
Umah kami tingkat 6 tapi takde masalah sbb ader lif... Yg pelik nyer lif kat sini tak berhenti kat semua tingkat. Blok 1 nie ader 13 tingkat. Lif stop kat tingkat 1, 4, 7, 10, & 13 jer. Jadi kami kena stop kat tingkat 7 & turun tangga. Mungkin sbb nk lif nie jadi laju & boleh jimat kos selenggara...Jom kite tgk apa ader dlm umah nie... Ting tong...
Jeng.... Jeng... Jemput ler masuk...
Ini pintu slide... Japanese style.... juga berfungsi sbg pembahagi ruang...
Lantai nie dipanggil Tatami. Ada iras-iras tikar Msia. Biasanya.. umah Jepun mmg ader Tatami. Umah kami ader 2 bilik dgn lantai Tatami. Kalo musim sejuk... takde lah sejuk sgt kaki. Tatami nie mmg dah disediakan kat umah nie...
Aqil suke bergolek kat Tatami... kalo berguling pun tak sakit... selesa...
Kami memilih lampu yg berkonsepkan Jepun... duk Jepun la katakan...
Di satu sudut bhg masuk umah, kami letakkan hiasan antik Jepun spt pinggan seramik motif sakura & cermin muka berukiran kayu...
Di dinding plak kami letakkan kipas Geisha...
Ini ruang tamu umah.... utk melengkapkan konsep moden Jepun spt yg aku nk... so aku letakkan gambar lukisan tgn motif bunga sakura... sbg halwa mata kpd tetamu yg datang berkunjung....
Ruang tamu dr sudut yg bertentangan... dekorasinya kami tetapkan warna hijau... mengikut warna jaluran pd tatami & pintu slide...
Ini tempat org umah aku mencari ilham.... dah disediakan dgn kabinet pasang siap... aku cuma tambah dgn kabinet putih sebelah kanan tu jer...
Ha.... Ini plak ruangan santapan Maharaja Jepun ala moden....
Hiasan di meja makan...
Ini kamar beradu beta... nk duk 3thn kat Jepun nie.... kenalah tido tempat selesa skit.... kalo nk tau, org Jepun tido atas lantai jer.... alas ngan Japanese futon... sakit pinggang lama2 tido mcm tu...
Dlm bilik tido nie dilengkapkan dgn built-in wardrobe yg sgt luas.... kemas la skit umah....
Berhampiran dgn katil... aku tempatkan dgn meja komputer... senang skit aku nk buat keje bila bangun tengah2 malam....
Kakak pun suka duk kat kerusi nie... tumpang tgk tv....Faqihah : Mcm bawak kete jer abah....
Jom kita lawat bilik yg seterusnya.... bilik Faqihah....
Faqihah : Kawan2... marilah main dalam bilik Kakak....
Kakak tengah bersiap nak pergi jalan2.....
Bilik kakak nie bertemakan warna kegemaran kakak... pink....
Ada khemah karektor 'Winnie The Pooh'..... leh depa main dlm nie...
Udin pun tumpang sekaki.....
Kebanyakan hiasan dlm bilik nie... kakak pilih sendiri... langsir... lampu... pendek kata semua atas pilihan & persetujuan dia la..... Aku tukang bayar jer....
Bilik seterusnya yg aku nk ajak melawat ialah toilet.... asalnya toilet nie toilet duduk mcm biasa jer.... dry toilet... mana leh tahan beb.... main lap jer... so, aku belikan automatic washer....
Just tekan button jer... seme beres.... berbaloilah utk 3thn guna.....
Org Jepun suka hias toilet... so, aku pun ikutla style diaorg.... Patutla sblm aku dtg sini org duk kata... toilet Jepun bersih... smp leh tido dlm tu... tp, aku takde la smp mcm tu sekali ...
Ini tempat parking kete aku... no 28.... parking basikal lupa plak aku nak amik gambarnya... aku park basikal kat floor aku jer.... depan lift....
Ini pemandangan indah yg dapat dilihat dr bilik tido & ruang tamu umah aku....
Berdepan dgn jalan raya utama menuju ke bandar....
Ada laluan keretapi jugak... mcm2 warna keretapi yg lalu kat sini... tapi takdela bising sangat....
Tapi apa2 pun... yg paling best.... boleh lihat pemandangan sungai... dpt sikit ilham utk aku tulis tesis nanti...
Ini apartment utk org2 senang.... mengadap blok aku gak...
Laluan utama ke bandar.....
Ini plak pemandangan sebelah belakang... dr tingkap bilik kakak....
Dapat tengok blok2 lain....
Boleh nampak Sungai Tataragawa jugak....
Setiap pagi... aku & org umah aku dapat menikmati pemandangan indah matahari terbit... dr balkoni kamar tido kami... romantik....

2 comments:

Elly Matin said...

bestnya tinggal jepun.. teringin sangat..

ellymatin.net

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)